13. travnja 2011.

KAKO prepoznati ženu lidericu u Hrvatskoj?

Ona je stara između 30 i 39 godina, fakultetski je obrazovana, udana je i živi u gradu, a mjesečno zarađuje između četiri i šest tisuća kuna. Osim toga, sluša rock te domaću i stranu pop glazbu, bavi se sportom i rekreacijom, svakodnevno koristi internet i osobni automobil te rado putuje u inozemstvo.
Ti podaci rezultat su prošlogodišnjeg istraživanja „Životni stil žena u Hrvatskoj“ kojeg je na uzorku od 4000 ispitanika provela tvrtka Ipsos Puls, a koje je predstavljeno u sklopu konferencije „Žene – lideri novog doba“ održane prošlog tjedna u Zagrebu. U fokusu cjelodnevne konferencije bile su liderske sposobnosti i komunikacijski stil žena te poslovni odnosi s muškarcima u hrvatskom tranzicijskom te, i dalje, izrazito patrijahalnom društvu. Istraživanje koje je karakteristike žene liderice u Hrvatskoj postavilo u jasne okvire, ipak je pokazalo da većinu žena u Hrvatskoj, njih 92 posto, predstavljaju kvalificirane radnice, kućanice, umirovljenice, službenice, srednje i niže manadžerice te nezaposlene žene, dok svega osam posto Hrvatica predstavljaju direktorice, stručnjakinje te pripadnice višeg managementa ili slobodnih profesija.

1 komentar:

  1. Tih 8% žena liderica u Hrvatskoj, zasigurno imaju plaću iznad 10 000 kn, a ne između 4000 i 6000. Moje mišljenje je da rezultati ovog istraživanja nisu najtočniji, već da predstavljaju nekakvu željenu sliku Hrvatica, a ne realnu.

    OdgovoriIzbriši