18. travnja 2011.

Najmoćnije žene hrvatskog biznisa


Žene su manje sklone korupciji. Lojalnije su poslodavcu. Bolje se snalaze u krizi. Često su zadužene za financije u tvrtkama. A većina ih sjedi u srednjem menadžmentu. Pouka je to ovogodišnje Liderove liste 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa i svakodnevnog susreta s nizom afera u gospodarstvu. Prema istraživanju Lidera i Poslovna.hr-a  u šestoj godini objave rang-liste najmoćnijih poslovnih žena, 300 predsjednica i članica uprava  te predsjednica nadzornih odbora teško je 31,9 milijardi eura – godinu prije imale su upravljačku moć od 27,7 milijardi eura. Lijep je to rast od čak 35 posto koji najoptimističnije kompanije ni u najboljim godinama nisu izgovarale naglas kad su govorile o planovima, a kamoli da je netko prošle godine u ovo vrijeme vjerovao da će 300 žena u krizi toliko poboljšati rezultate. Moć 50 predsjednica nadzornih odbora svake je godine u sličnim vrijednostima, pa je tako ovoga puta ona 2,28 milijardi eura, što nije velik pad u usporedbi s 2,43 milijardi eura iz 2008. Na ovogodišnjoj je listi 260 kompanija, tri manje nego godinu prije, i primjetne su velike promjene u dolascima i odlascima s liste.
Brojna istraživanja pokazala su kako su u krizi bolje reagirale kompanije koje su u upravljačkoj strukturi imale više žena, nego muškaraca. Bez obzira na istraživanja koja navodite, iz mojeg iskustva mogu reći da muškarci i žene imaju različit stil rukovođenja. U kriznim situacijama su te razlike još izraženije. Analitičnost, intuitivnost i fleksibilnost su osobine koje su u većoj mjeri prisutne kod žena, a presudne su u donošenju odluka. Emotivna inteligencija je kod žena dokazana jača nego kod muškaraca i dolazi do izražaja u stanju opće krize. Žene drugačije uočavaju neke pojavnosti kod suradnika i na raj način, uvažavajući sve okolnosti, izvlače iz njih najbolje što mogu.  Može se primijetiti da žene sve više i lakše prodiru do  srednjeg menadžmenta. Iznad toga je stakleni strop koji je teško probojan, ako ne i neprobojan. To nije specifično samo za Hrvatsku. Prema nekim brojkama iz EU, tridesetak posto žena je u višem menadžmentu, a desetak posto od toga u visokom. U SAD-u još i manje.  
Ljerka Puljić iz Agrokora najmoćnija je žena hrvatskog biznisa, a iza nje pozicionirala se Snježana Pauk, članica Uprave HEP-a, ove godine nova osoba na listi "300 najmoćnijih žena" hrvatskog biznisa objavljenoj u novom broju poslovnog tjednika Lidera. Za jedno mjesto pale su Nevenka Bečić iz tvrtke Kerum i Gordana Kovačević iz Ericssona Nikole Tesle, koje su sada treća odnosno četvrta najmoćnija žena hrvatskog biznisa. Petu poziciju zadržala je Irena Jolić Šimović iz Hrvatskog telekoma

1 komentar:

  1. zanimljiv post, najviše me se dojmila prva rečenica koja govori da su žene manje sklone korupciji, itekako se slažem s tom činjenicom.
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši