18. travnja 2011.

Status žene na hrvatskoj poslovnoj sceni :(



Žene na hrvatskoj poslovnoj sceni vladaju iz sjene, odnosno mnogo ih je više u drugoj ili trećoj liniji upravljanja nego prvoj. Iako su prosječno obrazovanije od svojih muških vršnjaka, žene i dalje prednjače među nezaposlenim i neaktivnim stanovništvom, objavio je Državni zavod za statistiku u publikaciji "Žene i muškarci u Hrvatskoj" s ciljem prikazivanja položaja žena i muškaraca u hrvatskom društvu.
U sto najvećih hrvatskih tvrtki samo je šest posto žena na rukovodećim položajima. Na čelnim pozicijama u tvrtkama općenito nalazi se 27 posto žena, a samo ih je 20 posto u nadzornim odborima tvrtki. U Hrvatskoj su žene u prosjeku preko 15 posto slabije plaćene od muškaraca, a ta se razlika penje do 20 posto kako rastu razine odgovornosti. U poduzetništvu je situacija također u korist muškaraca - žena poduzetnica tri puta je manje u odnosu na muškarce poduzetnike. Statistički su to podaci izneseni na okruglom stolu ‘’Žene na rukovodećim pozcijama i pojam staklenog stropa’’ u organizaciji web portala MojPosao i Hrvatske udruge poslodavaca. Iako načelna ravnopravnost postoji, statistike pokazuju da se žene u karijeri vrlo često susreću sa ‘‘staklenim stropom’’. Stakleni strop odnosi se na nevdiljivi strop ili prepreku napredovanju. Taj pojam podrazumijeva nevidljive barijere koje sprečavaju žene da stignu do vrha hijerarhije u tvrtkama, dok je u Hrvatskoj iznad srednjeg menadžmenta strop teško probojan. Liderova lista 300 najmoćnijih žena u biznisu tako potvrđuje podatak Svjetskog ekonomskog foruma o padu Hrvatske za 30 mjesta na ljestvici jednakosti među spolovima, prema kojoj su poslovne žene u Lijepe naše po pravima iza onih iz Kazahstana i Ugande. Najveće nejednakosti između muškaraca i žena su u području gospodarstva gdje su uočene velike razlike u plaćama, zaposlenosti i pristupu išim upravljačkim funkcijama.Domaći biznis, čini se nije blagonaklonjen prema ženama.




4 komentara:

  1. Smatram da je naš najveći problem mentalit, odnosno odgoj, koji nas "uči" da je ženama mjesto u kući s djecom, a nikako da zapostavi obitelj i "ganja karijeru". Dokle kod vlada takvo mišljenje, teško da će se nešto puno promijneiti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Današnji mlađi naraštaji, bilo muški ili ženski na prvo mjesto stavljaju karijeru, a tek onda obitelj. Na većini fakulteta prevladavaju stdentice, a ne studenti. Dakle, dolazi vaše vrijeme.. :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Žalosno je da jedna zemlja koja će za koju godinu postati članicom EU, ima ovakav odnos prema ženama u biznisu. Nadam se da će se to promijeniti usvajanjem pojedinih zakona o zapošljavanju žena.

    OdgovoriIzbriši
  4. Smatram da trebamo iskoristiti prednosti žena kao u vođa i kkao menadžerica jer je to jedan od načina da napravimo zaokret u upravljanju, kako tvrtkama, tako i državom!

    OdgovoriIzbriši