12. travnja 2011.

Prednosti ženskog stila vođenja

Prema provedenim istraživanjima, žene na istim pozicijama kao i muškarci imaju drugačiji način rada. Ne znači da će zbog toga žene biti manje ili više uspješne u odnosu na muškarce, no imaju drugačiji pogled na posao ili bolje rečeno drugačiji smisao za posao i način rada. Naravno, i muški i ženski spol ima svoje prednosti i mane, no gledajući na manji broj žena koji se nalazi na vodećim funkcijama i rezultate koje postižu, može se reći da mnogo bolje plivaju u menadžerskim vodama. Kako bismo potkrijepili tvrdnju iz naslova, evo nekoliko logičnih razmišljanja. Istraživanja koja su provedena u posljednjih nekoliko desetljeća, pokazala su da se muški i ženski mozak razlikuju. Činjenica je da je muški mozak veći od ženskog za kojih 10 posto, no činjenica je da žene na određenim područjima u mozgu imaju mnogo više moždanih stanica. Također, žene imaju više živčanih vlakana koje povezuju lijevu i desnu polovicu mozga. To omogućuje ženama mnogo brži prijenos podataka između dvije polovica mozga, lijeve intuitivne strane i desne vizualne strane. Rezultat ove pogodnosti koju imaju žene, je da su mnogo fleksibilnije i imaju mogućnost obavljanja više složenih zadataka istovremeno. Muškarci, upravo zbog slabije živčane veze između lijeve i desne polovice mozga, mnogo manje upotrebljavaju onu intuitivnu stranu, a više onu vizualnu „razumnu“ stranu mozga. 

"Girl power" Ženska snaga u menadžerskim sposobnostima također se krije u:
  • boljem u delegiranju poslova
  • potiču otvorenost i mnogo su dostupnije
  • mnogo brže reagiraju na pozive u pomoć i suradnju 
  • mnogo su tolerantnije na različitosti, zato su mnogo vičnije u upravljanju različitostima
  • brže i točnije prepoznaju problem koji se pojavi 
  • mnogo su bolje u definiranju očekivanja i pružanju povratnih informacija

3 komentara:

  1. Ne slažem se s napisanim u postu da žene imaju više moždanih stanica. Da su žene toliko sposobnije vjerojatno bi ih više bilo na vodećim pozicijama :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Moje mišljenje je da su žene strože nego muškarci, i da više inzistiraju na izvrsnaosti, upravo zbog svoje potrebe da sve imaju pod kontrolom; obitelj, posao, karijeru.. Također mislim da u stresnim situacijama, reagiraju lošije u odnosu na muškarce.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uz dužno poštovanje, ne slažem se s vama. Žene imaju više kvaliteta u odnosu na muškarce, ali to zbog učestale diskriminacije, ne dolazi do izražaja, pogotovo kod nas u Hrvatskoj.

    OdgovoriIzbriši