17. travnja 2011.

Stakleni strop kao prepreka napredovanju


Žene danas još uvijek teško probijaju stakleni strop, nevidljive barijere koje ih sprečavaju u napredovanju u karijeri, pokazalo je istraživanje koje je proveo jedan od vodećih svjetskih jobsiteova Monster. Prema podacima britanske Komisije za jednake mogućnosti - Equal Opportunities Commission (EOC), žene u Velikoj Britaniji zarađuju u prosjeku 17% manje nego muškarci. Uz to, prošle je godine samo 11 kompanija s popisa 100 najvećih britanskih kompanija časopisa Fortune na mjestima izvršnih direktora imalo žene.
U britanskom parlamentu zastupljenost žena narasla je na 19,5%, te ih je u parlamentu sada 126. Međutim stakleni strop još uvijek, bez sumnje, postoji u Velikoj Britaniji, a rezultati Monsterova istraživanja pokazuju da se i muškarci i žene u tome slažu. Naime, na pitanje Monstera: "Mislite li da stakleni strop postoji na vašem radnom mjestu?", 34% žena i 33% muškaraca odgovorilo je potvrdno, dok je 20% muškaraca i 13% žena odgovorilo niječno.

Također, rezultati istraživanja koje je proveo Financal Times ukazuju na slično stanje u cijeloj Europi. Naime, istraživanje koje je taj list proveo u 450 najvećih europskih tvrtki pokazuje da žene ipak polako probijaju stakleni zid, pogotovo u Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama, no i da je opća slika još uvijek nezadovoljavajuća. Samo dvije od 75 najvećih britanskih tvrtki obuhvaćenih istraživanjem vode žene, a među 30 najvećih njemačkih tvrtki samo jedna ima ženu kao članicu upravnog odbora.

Mnogi smatraju da je postojanje staklenog stropa već istrošena tema, a ljudi vjeruju da se spolna jednakost ostvaruje, no potpuna jednakost još uvijek nije ostvarena, kaže Alan Townsend iz Monstera.
Prema podacima EOC-a, u Velikoj Britaniji su 66% menadžera muškarci, dok su 81% administrativnog osoblja žene. Čak 83% direktora najvećih organizacija su muškarci, dok su 95% recepcionara žene. U radnoj snazi u financijskom sektoru udio žena je nešto veći od polovice, a plaća im je za 41% niža od one koju primaju muškarci.

2 komentara:

  1. Odličan post, slažem de žene puno teže napreduju u poslu od muškarca. Nadam se da će se to s vremenom promijeniti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiv post, ali smatram da je u Hrvatskoj stakleni strop još teže probiti, i da je situacija puno gora nego u VB.

    OdgovoriIzbriši